Senát schválil reformu dohledu EU nad finančním trhem

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Soubor novel zákonů, které souvisejí s reformou dohledu EU nad finančním trhem, dnes Senát schválil beze změn. Systém dohledu nad finančním trhem vytvořila unie v reakci na globální finanční krizi. Krize podle EU odhalila závažné nedostatky při kontrole finančního trhu, a to na úrovni členských států i vzájemně propojených evropských finančních trhů. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má do českého práva zavést evropskou směrnici, která se týká hlavně informační povinnosti vůči evropským úřadům, možnosti konzultací a spolupráce i řešení sporů mezi hlídači trhů. Směrnice nabyla účinnosti počátkem tohoto roku. EU v ní promítla reorganizaci dohledu nad finančními trhy na základě zkušeností, které získala z krize v letech 2008 a 2009, poznamenal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nový systém dohledu má dva pilíře. Na úrovni ekonomik působí Evropská rada pro systémová rizika a na mikroúrovni hned tři nové úřady dozírající na bankovnictví, pojišťovnictví, zaměstnanecké penzijní fondy, cenné papíry a trhy. Součástí systému dohledu je i Česká národní banka.

Přijatá změna zákonů se dotkne nejen centrální banky, ale i dalších finančních institucí. Podle vlády půjde zejména o banky, pobočky zahraničních bank, kampeličky, obchodníky s cennými papíry, nebo investiční a penzijní fondy.

Sněmovna do předlohy přidala právo ČNB na informace o emisích dluhopisů kvůli statistickým účelům. Zákon o dohledu nad kapitálovým trhem tak bude obsahovat ustanovení týkající se tuzemských emitentů dluhopisů v zahraničí nebo obdobných cenných papírů vydávaných podle zahraničního práva. Tito emitenti budou muset ČNB poskytnout nejpozději k datu emise údaje o jejím objemu, místu vydání, formě, podobě, výnosu i splatnosti dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK