Prodej aut v Číně loni vzrostl na 18,5 milionu vozů

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Peking 12. ledna (ČTK) - V Číně se loni prodalo zhruba 18,5 milionu motorových vozidel, což je proti předchozímu roku nárůst o 2,5 procenta. Uvedlo to dnes Čínské sdružení výrobců automobilů. Přestože se růst prodeje citelně zpomalil, čínský automobilový trh zůstává s přehledem největší na světě.

Za zpomalením růstu prodeje stojí především vyšší ceny a částečně také snaha úřadů omezovat provoz v přeplněných aglomeracích. V roce 2010 se v Číně prodalo asi 18 milionů vozidel, což byl proti předchozímu roku nárůst asi o 32 procent.

Čína je z hlediska počtu prodaných vozidel největším automobilovým trhem světa teprve od roku 2009. Tehdy předstihla do té doby první Spojené státy. V USA prodej vozidel sice loni vzrostl o deset procent, celkově se jich ale prodalo jen asi 12,8 milionu.

Prodej vozidel v Číně se od roku 1999 každoročně zvyšoval dvouciferným tempem. Výjimkou byl jen rok 2008, kdy se prodej zvýšil o 6,7 procenta. Na vině byly dopady globální krize. Peking se tehdy rozhodl prodej vozidel podpořit zavedením několika pobídek, jejich platnost ale skončila, což asi ke zpomalení růstu loni také přispělo.

Jiná organizace, a sice Čínské sdružení výrobců osobních automobilů, tento týden uvedla, že prodej osobních aut loni vzrostl o 2,8 procenta na 13,7 milionu kusů. Tato kategorie nezahrnuje prodej autobusů a nákladních vozidel.

Prodej sportovních užitkových vozidel, takzvaných SUV, loni vzrostl o 25 procent a dosáhl kolem 1,5 milionu kusů. Prodej sedanů vzrostl mnohem méně a zájem o minivany dokonce prudce ochladl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK