Koruna dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám. Krátce po 10:30 se proti středě koruna k euru obchodovala o osm haléřů výše na 25,75 Kč/EUR a vůči dolaru získala 12 haléřů na 20,23 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance nestojí za zisky koruny žádná nová zpráva z domova. Jasný směr neukazují středoevropským měnám ani světové trhy, polský zlotý stagnuje, forint ztrácí.

Relativní klid na trzích se může změnit po důležitých událostech především v eurozóně. Na programu jsou dvě aukce španělských dluhopisů a po poledni by měly být známy výsledky jednání Evropské centrální banky (ECB). "Ta by podle očekávání neměla hýbat se sazbami a pravděpodobně ani nezmění postoj ohledně své role v dluhové krizi. Přesto ale půjde o pozorně sledovanou událost, neboť téma nákupu dluhopisů či podpory bank je stále velice důležité," míní Vlk. Pokud ve světě převládne pohyb jedním směrem po plánovaných událostech, koruna bude podle Vlka zřejmě také ovlivněna.

Euro zastavilo pokles ze středečního odpoledne a vrátilo se vůči dolaru mírně nad 1,2700 USD/EUR, kde se drží bez velkého pohybu. Z USA přijdou odpoledne statistiky maloobchodních tržeb a žádostí o dávky v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK