Hanáková: Stát by měl dál pomáhat s opravami církevních památek

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. ledna (ČTK) - I přes plánované restituce církevního majetku by měl stát i v budoucnu pomáhat s opravami církevních památek v Česku. Jaká částka se tímto směrem bude dávat je otázka, řekla dnes ČTK na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně ministryně kultury Alena Hanáková (STAN).

Podle ní je nutné opravit především velké budovy. Stav menších objektů, tedy například drobných křížů nebo kapliček, se za posledních zhruba 20 let na většině míst zlepšil.

"Velké budovy, které se vrátily nebo případně budou vracet církvi, budou potřebovat velkou finanční injekci. To je jeden z důvodů, který může ospravedlnit to, že církve budou konečně vyrovnány majetkově," uvedla Hanáková. Podle ní má ČR obrovské množství nejen sakrálních památek. Na jejich obnovu ale nemá dostatek peněz.

Restituce tak nepřímo mohou přinést další prostředky na obnovu zanedbaných staveb. "To ještě ale neznamená, že by se stát měl zříkat zodpovědnosti a pomoci. Z pohledu ministryně bych si přála, aby do budoucna byli v naší zemi osvícení lidé, kteří uvidí, že tady nejde o to, že jde o majetek církve. Jsou to dary z minulosti a naší povinností je předat budoucím generacím," uvedla Hanáková.

Vláda ve středu schválila několikrát odkládaný návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi poté, co pro něj zvedli ruku také ministři za Věci veřejné. Nejmenší vládní strana do poslední chvíle s podporou váhala, a vyvolala tak další z řady krizí koaličního kabinetu. Rozhodnutí přivítali zástupci českých církví a náboženských společností, odsoudila je opoziční ČSSD.

Návrh, který nyní poputuje do parlamentu, řeší podle vlády problém majetkové křivdy spáchané na církvích a náboženských společnostech komunistickým režimem po roce 1948. Majetkové vyrovnání s církvemi podle průzkumů odmítá kolem 70 procent českých občanů. Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, v hodnotě kolem 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK