Duka: Církev chce návštěvníkům více otevřít své památky

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. ledna (ČTK) - Římskokatolická církev chce návštěvníkům více otevřít své památky, které jsou často přístupné pouze o nedělích a bohoslužbách. O formě bude ještě diskutovat. Církev chce také více spolupracovat s ministerstvem kultury a policejními útvary, řekl dnes novinářům pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle odborníka na církevní turistiku Marka Touška nyní závisí přístupnost památek návštěvníkům na jednotlivých kněžích.

Podle Duky je v dnešním světě cesta hledání duchovních hodnot aktuální. "Každý návštěvník je vítán, pokud se bude chovat s určitou otevřeností," uvedl Duka. Podle něj například církevní pouti patří "k počátkům naší historie". "Církevní turistika dnes dostává i další rozměr studijní a kunsthistorický. I v ČR vytváří velký segment, který je důležitý nejen pro národní nebo kulturní, ale i ekonomický život," uvedl Duka.

Rozvoj tohoto druhu turistiky podle něj pokročil zejména na Moravě. Pro církev je jakousi metou příští rok, kdy buce církev slavit cyrilometodějské výročí. "Vydáme se na cestu širšího programu pro otevření církevních památek," uvedl Duka.

Podle Marka Touška ze společnosti HelpTour je už nyní o církevní turistiku mezi lidmi zájem. Památky jsou základem turistických balíčků jednotlivých regionů. Motivovat mohou také příběhy historických událostí a osobností spojených s kulturními akcemi. "Lidé tak mají zájem dozvědět se víc," uvedl Toušek.

Podle něj by kněží a faráři sami měli přispět k tomu, aby určitý kostel byl v daném čase, například v souvislosti s některou kulturní akcí, otevřený. Toušek v této souvislosti připomněl projekt Magni, který zahrnuje kolem 60 turistických tras v ČR. Jedna z nich například vychází ze Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou k dalším památkám, které v okolí vystavil italský architekt Jan Blažej Santini. "Lidé tak navštíví i další malé kostelíky," uvedl Toušek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK