Maďaři bez problémů umístili státní dluhopisy, úrok se snížil

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 12. ledna (ČTK) - Maďarsko dnes v aukci státních dluhopisů prodalo obligace v objemu 44 miliard forintů (asi 3,6 miliardy Kč). To je asi o 11 miliard více, než země plánovala a svědčí to o solidním zájmu investorů o maďarská aktiva. To je podle analytiků zvlášť povzbudivé v situaci, kdy má Budapešť za sebou spory s Evropskou unií a s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Průměrný úrok, o který si trh řekl, se proti minulé aukci snížil, stále je ale nad devíti procenty. Poslední srovnatelná aukce se konala asi před dvěma týdny.

"Trh je téměř na 100 procent přesvědčen o tom, že Maďarsko se (s EU a MMF) dohodne na refinancování," poznamenal jeden z obchodníků v Budapešti, jehož citovala agentura Reuters. "To by mohlo být přehnané, oficiálně se ještě ani nezačalo jednat," dodal.

Agentura pro správu dluhu ÁKK mimo jiné prodala dluhopisy s tříletou splatností, za které získala 20 miliard forintů. To je asi o pět miliard více, než měla v úmyslu. Aukce dluhopisů s touto splatností už se měla konat před dvěma týdny, Budapešť ji ale kvůli růstu výnosů zrušila. Výnosy v dnešní aukci klesly o 20 až 30 bazických bodů a dostaly se na zhruba 9,4 procenta.

Kurz forintu v reakci na výsledek aukce vůči euru vystoupil k hranici 306 HUF/EUR, což byl proti středeční hodnotě nárůst zhruba o 1,5 procenta. Maďarská měna se tak ocitla na dvoutýdenním maximu. Analytici ale tvrdí, že mnoho důvodů k optimismu není.

"Objemy nejsou zrovna vysoké, jedna nebo dvě banky tlačí euro k forintu dolů. Na těchto úrovních nejsou žádné technické bariéry, tak uvidíme, kam až to půjde," řekl jeden z makléřů v Budapešti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK