Británie nechala základní úrok na 0,5 procenta

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Britská centrální banka dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta, kde ji kvůli dopadům globální finanční krize drží už od března 2009. Beze změn je také velikost programu pro odkup aktiv v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování, jehož smyslem je podpořit ekonomickou aktivitu. Banka nechala strop pro odkupy na 275 miliardách liber (8,5 bilionu Kč).

Z téměř 50 ekonomů, kterých se v anketě dotazovala agentura Reuters, zachování velikosti programu kvantitativního uvolňování předpověděli všichni až na jednoho. Banka totiž strop odkupů už loni v říjnu zvýšila o 75 miliard liber.

Ekonomové ale předpokládají, že centrální banka se bude snažit ekonomiku už v únoru znovu podpořit. Většina jich odhaduje, že centrální banka do finančního systému napumpuje likviditu za 50 miliard liber.

Činitelé centrální banky v posledních měsících už několikrát upozornili, že britské ekonomice hrozí i návrat do recese. Británie tvrdě doplácí na dopady dluhové krize, se kterou se potýkají země eurozóny. Ty jsou hlavním obchodním partnerem Británie.

Nepříliš jednoznačná makroekonomická data, které byla v poslední době v Británii zveřejněna, nahrávají názorům, že centrální banka s dalším rozšířením programu kvantitativního uvolňování počká minimálně do února. Do té doby totiž skončí současné kolo uvolňování a centrální banka už bude mít k dispozici také data o vývoji inflace a HDP.

Inflace v Británii se dlouho držela na tříletém maximu nad pěti procenty a snižovat se začala až nedávno. Centrální banka očekává další pokles cen a do konce letošního roku nevylučuje míru inflace pod dvěma procenty. Tím by se dostala na úroveň, kde chce centrální banka inflaci dlouhodobě mít. Za poklesem cen ale bude hlavně útlum ekonomiky a konec jednorázových opatření, jakým bylo například zvýšení daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK