Belgický obchodní řetězec Delhaize zruší 5000 pracovních míst

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. ledna (ČTK) - Belgický řetězec supermarketů Delhaize se rozhodl zrušit 5000 pracovních míst a uzavřít 133 prodejen ve Spojených státech a jihovýchodní Evropě. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její čtvrtletní tržby na klíčových trzích byly zasaženy slabou spotřebitelskou důvěrou a ostrou cenovou konkurencí.

Skupina Delhaize podle svých internetových stránek koncem září zaměstnávala zhruba 154.000 lidí. Společnost hodlá ve Spojených státech, odkud pochází 65 procent jejích tržeb, uzavřít 113 prodejen. Dalších 20 obchodů chce zavřít v Bulharsku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, napsala agentura Reuters.

Firma dnes uvedla, že její tržby ve čtvrtém čtvrtletí při stálých devizových kurzech stouply o sedm procent. Dodala však, že tržby na klíčových trzích, tedy v USA a Belgii, pro ni byly zklamáním.

Společnost Delhaize v loňském roce koupila srbský maloobchodní řetězec Delta Maxi Group. V minulosti působila rovněž v České republice. Firma zde provozovala 97 supermarketů Delvita, v roce 2007 je však prodala německé maloobchodní skupině REWE Group za 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK