JLL: Investicím do nemovitostí se loni v Česku i ve světě dařilo

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Investice do podnikatelských nemovitostí se loni v Česku meziročně zvýšily přibližně trojnásobně na 2,07 miliardy eur, tedy asi na 53 miliard korun. Předběžná čísla dnes ČTK poskytla realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL). Ve světě investice vzrostly o čtvrtinu na zhruba 400 miliard dolarů (kolem osmi bilionů korun).

"I přes nepříznivý státní, regionální a globální ekonomický vývoj komerční nemovitosti byly i nadále atraktivní pro investory, kteří hledají příležitosti nejen na domácí půdě, ale také v rámci jejich regionu a v regionech po celém světě," uvedl vedoucí průzkumu trhu globálních investic v JLL David Green-Morgan.

Zhruba polovina realitních investic loni v Česku směřovala do maloobchodu. Investoři koupili obchodní centra a další podobné areály přibližně za 1,1 miliardy eur (zhruba 28,4 miliardy korun). Vlastníka změnila například Olympia Brno, která je největším regionálním nákupním střediskem v ČR, dále Palác Flóra v Praze, Forum Ústí nad Labem či Forum Nová Karolina.

Letos realitní trh pravděpodobně zasáhnou turbulence ve světové ekonomice. "Pokračující snižování úvěrové expozice komerčních bank povede k pozitivnímu i negativnímu tlaku na realitní investiční trh, ale dobře pronajaté komerční nemovitosti, vysoké kvality, které se nacházejí ve velkých městech, zůstanou i nadále atraktivním aktivem pro dlouhodobé investory," poznamenal odborník JLL na investice Arthur de Haast.

Celková hodnota globálních realitních obchodů bude podle JLL v roce 2012 meziročně pravděpodobně stagnovat. Významné riziko pro další vývoj investic představuje dluhová krize v Evropě.

dnv mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK