Euro díky ECB a aukci španělských dluhopisů posílilo

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích posiluje vůči dolaru. Euro podpořily příznivé výsledky aukce španělských obligací a projev šéfa Evropské centrální banky (ECB) po ukončení zasedání měnového výboru.

V 17:45 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,87 procenta na 1,2816 USD. Ve středu se naopak propadlo až na 16měsíční minimum 1,2661 USD. K jenu dnes euro posílilo o 0,66 procenta na 98,34 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 76,77 JPY, napsala agentura Reuters.

ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny na jednom procentu. Prezident banky Mario Draghi na tiskové konferenci uvedl, že ECB je připravena jednat, pokud to bude nutné, čímž uklidnil investory. Dodal rovněž, že tvorba nových pracovních míst by měla být jedním z hlavních cílů ekonomických politik zemí eurozóny.

Španělsku a Itálii se dnes podařilo úspěšně prodat státní dluh za nižší úrok. Španělsko prodávalo dlouhodobé obligace a Itálie krátkodobé pokladniční poukázky. Itálie na zítra chystá nabídku dlouhodobých obligací. Aukce španělských dluhopisů byla v letošním roce první skutečnou zkouškou zájmu investorů o dluh vysoce zadlužených zemí eurozóny.

Navzdory solidní poptávce při dnešní aukci dluhopisů se však obchodníci domnívají, že nálada na trhu je nakloněna spíše dalšímu poklesu eura. Zvláště pokud budou statistické údaje z USA nepříznivé, a podpoří tak nechuť k rizikovým investicím.

Dnešní statistika z USA ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl v minulém týdnu nejvyšší za šest týdnů. Maloobchodní tržby pak v prosinci rostly nejpomaleji za sedm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK