Koruna dopoledne dál posiluje k euru i dolaru

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne dál posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:00 byla proti čtvrtku k euru o pět haléřů výše na 25,55 Kč/EUR a vůči dolaru získala 12 haléřů na 19,88 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance se koruna po čtvrtečním posílení stabilizuje kolem 25,55 Kč/EUR. "Vývoj eurodolaru i rostoucí akcie nahrávají regionu k mírným ziskům," uvedl Vlk. Na druhou stranu ale pro forint podle něj mohou být jako negativní vnímány poslední informace o jednání s Mezinárodním měnovým fondem. Fond trvá na podmínce konkrétních kroků před zahájením oficiálních jednání, Maďarsko sice mluví o ochotě akceptovat výhrady, ale žádné změny v legislativě zatím neoznámilo, poznamenal Vlk. Forint tak jako jediný v regionu lehce ztrácí.

Euro vůči dolaru posílilo na 1,2851 USD/EUR. Podle Vlka dobrý dojem z výsledků aukce státních dluhopisů ve Španělsku a pokladničních poukázek v Itálii nedokázala zkazit data z USA. "Rizikem pro euro zůstává Řecko, tedy v současnosti především dohoda s bankami na odpisu části řeckého dluhu, která podmiňuje schválení dalšího záchranného balíku. To ale, zdá se, společnou evropskou měnu pod tlak nedostává," dodal Vlk.

fsl mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK