Deficit obchodu USA v listopadu vzrostl, dovoz rekordní

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu prohloubil a byl nejvyšší za pět měsíců. Vývoz druhý měsíc za sebou klesl, dovoz naopak stoupl na nový rekord. Schodek se zvýšil ve srovnání s předchozím měsícem o 10,4 procenta na 47,8 miliardy USD (951,4 miliardy Kč), nejvýše od června. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru schodek jen 45 miliard USD. Vláda rovněž revidovala říjnový údaj mírně směrem dolů na 43,3 miliardy USD.

Dovoz se listopadu zvýšil o 1,3 procenta na 225,6 miliardy USD, hlavně kvůli rostoucí poptávce po ropě a automobilech. Kromě dovozu ropy stoupla ve srovnání s říjnem o 3,7 procenta i její cena. Dovoz kapitálového zboží vzrostl na rekord.

Vývoz se naopak snížil o 0,9 procenta na 177,8 miliardy USD. K poklesu přispěly hlavně nižší dodávky automobilů a kapitálového zboží, jako letadel a strojů.

Pokles vývozu zpomaluje růst americké ekonomiky. Analytici upozorňují, že vývoz by mohl dále klesat, protože dluhové problémy v eurozóně budou mít negativní vliv na poptávku po americkém zboží. Evropa se na celkovém vývozu USA podílí pětinou.

Obchodní deficit s Čínou se v listopadu snížil na 26,9 miliardy USD. Vývoz do Číny byl nejvyšší od prosince 2010, dovoz naopak klesl, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK