Japonské akcie a euro po snížení ratingu zemí eurozóny klesly

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. ledna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem na nejnižší hodnotu za měsíc. Důvodem bylo páteční snížení ratingu devíti zemí eurozóny, včetně Francie. Nervozitu na trhu způsobuje i nejistota kolem dohody o restrukturalizaci řeckého dluhu se soukromými investory. Index Nikkei oslabil o 1,4 procenta na 8378,36 bodu.

Agentura Standard & Poor's v pátek oznámila, že zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny o jeden až dva stupně. Francie a Rakousko přišly o nejvyšší rating AAA. Horší rating mají také Španělsko, Itálie či Portugalsko. Investoři se obávají, jaký dopad bude mít horší rating zemí na rating celého záchranného fondu eurozóny EFSF.

"Nyní se trhy bojí možného snížení ratingu evropských bank a záchranného fondu, což by způsobilo, že by bylo horší získat další kapitál," uvedl analytik firmy SMBC Friend Securities Fumijuki Nakaniši.

Oslabovali hlavně vývozci napojení na eurozónu v čele s firmami TDK, Canon, Konica Minolta a Sharp. Obavy, že dluhová krize v eurozóně spustí bankovní krizi, způsobily pokles finančních společností, jako Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group či Nomura Holdings. Naopak se dařilo stavebním společnostem.

Euro v Asii kvůli snížení ratingu klesalo, k dolaru zůstalo blízko nejnižší hodnoty za 17 měsíců a k jenu nejníže za 11 let. Trhy se nyní soustředí na další jednání mezi Řeckem a soukromými investory, která byla v pátek přerušena. Dohoda s věřiteli je důležitou součástí druhého balíku pomoci pro Řecko, bez ní peníze nedostane a země by byla nucena vyhlásit bankrot.

Euro vůči dolaru v Asii kleslo o 0,3 procenta na 1,2646 USD. Přiblížilo se tak 17měsíčnímu minimu 1,2624 USD z minulého týdne. Vůči jenu euro kleslo o 0,4 procenta na 97,14 JPY, když během dne se propadlo až na 97,04 JPY, nejníže za 11 let. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 76,83 JPY. Podle obchodníků k tomu přispěly prodeje uskutečněné japonskými exportéry. Ke koši šesti hlavních měn však dolarový index stoupl o 0,1 procenta na 81,603 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK