Aircraft Industries získal oprávnění provozovat letadla v Indii

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 18. ledna (ČTK) - Výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku získal povolení od indického civilního leteckého úřadu, které jej opravňuje k provozování letounů v Indii a některých okolních státech. Vydáním tohoto certifikátu se Aircraft Industries otevírají nové možnosti uplatnit letouny L 410 UVP-E20 v dalších oblastech, informovala společnost na svých internetových stránkách.

Podle nich tak firma bude v brzké budoucnosti moci nasadit svá letadla na některých linkách v exotických krajích. "Náš modernizovaný letoun, který již tolikrát výborně obstál v nejrůznějších až extrémních podmínkách, tak pomůže zlepšit služby a dostupnost mnoha lokalit v Indii, Bhútánu, Myanmaru, na Srí Lance, v Nepálu nebo na Maledivách," stojí v prohlášení společnosti.

Kromě nového certifikátu společnost v závěru loňského roku také obměnila své vedení. Stalo se tak v důsledku tragédie z 10. listopadu, kdy bývalý zaměstnanec Aircraft Industries Karel Musela zastřelil dva členy představenstva. Valná hromada firmy na jejich místa zvolila Romana Planičku a Martina Drahoše. Vyšetřování případu policie ještě neuzavřela.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na sedmdesátiletou tradici závodu na leteckou výrobu v Kunovicích. Společnost zaměstnává kolem 800 lidí. Díky péči o zaměstnance a přístupu k ekologii se loni také stala firmou roku Zlínského kraje. Nosným programem firmy je především malý dopravní letoun L 410 dodávaný do mnoha zemí.

V roce 2010 Aircraft Industries zvýšila tržby na 1,17 miliardy korun, o rok dříve to bylo 785,9 milionu Kč. Zisk předloni činil 173,58 milionu korun, stoupl z 125,55 milionu Kč v roce 2009. Výsledky loňského hospodaření zatím nejsou známy. Nadpoloviční většinu, 51 procent akcií, drží ve společnosti ruský těžařský holding UGMK, zbylých 49 procent patří české obchodní společnosti PAMCO INT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK