Euro se drží v blízkosti měsíčního minima vůči dolaru

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. dubna (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči americkému dolaru. Zůstalo tak na dohled od měsíčního minima, na které se propadlo v pondělí. Japonský jen se však vůči dolaru vyšplhal na měsíční maximum poté, co japonská centrální banka nepřikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Jednotná evropská měna dnes vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,3090 USD. V pondělí sestoupila až na 1,3033 USD. Kurz dolaru vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 81,12 JPY. Během dne se propadl až na 80,91 JPY, nejníže od začátku března, napsala agentura Reuters.

Japonská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby, plány nákupů dluhopisů i objem úvěrových programů beze změny. "Pohyb jenu naznačuje, že obchodníci od banky očekávali uvolnění politiky," řekl analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital. Upozornila, že banka může k uvolnění měnové politiky přikročit příští měsíc.

Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. "Trh se dívá na Evropu a říká, že v některých tamních ekonomikách nastala recese. Německo si vede celkem dobře, ale je ostatními taženo dolů," uvedl analytik Gavin Friend z firmy National Australia Bank. Předpověděl, že euro se pravděpodobně dostane pod 1,3 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK