Co týden dal? Nokia čelí tvrdé konkurenci

20.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden přinesl mimo jiné mnoho nového ve světě moderních komunikací. Apple i Samsung chtějí své spory řešit mimosoudní cestou. Moody´s snížila rating Nokie o jeden stupeň a to s negativním výhledem. Nokia v roce 1996 založila trh chytrých telefonů, nyní má však na něm velké problémy a silně zaostává. Letos očekává ztráty.

Posledních 7 dní ve světě

Čína během února už druhým měsícem v řadě zvýšila nákupy dluhopisů americké vlády, ze statistiky tamní centrální banky (Fed) ale zároveň vyplývá, že zahraniční poptávka po státních dluhopisech s delší splatností jinak oslabuje. Dokonce i Čína se zaměřuje hlavně na papíry s kratší splatností, nakupuje tedy převážně pokladniční poukázky.
Více informací

Společnosti Apple a Samsung se dohodly, že jejich nejvyšší šéfové se budou snažit o vyřešení vzájemných žalob o patenty na chytré telefony a tablety jednáním o mimosoudním vyrovnání. Uvádí se to v dokumentu kalifornského okresního soudu, k němuž Apple před rokem podal první žalobu proti Samsungu.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků finského výrobce mobilních telefonů Nokia o jeden stupeň na Baa3. To už je jen jednu příčku nad spekulativní úrovní. Novému rating udělila navíc negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení. Nokia minulý týden varovala před ztrátami ve své klíčové divizi mobilních v prvním i druhém čtvrtletí tohoto roku.
Více informací

Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,5 procenta. V předchozí prognóze na začátku roku čekal růst o 3,3 procenta. MMF to oznámil v pololetní zprávě World Economic Outlook. V ní také předpovídá, že Španělsko obnoví hospodářský růst už příští rok. O trochu hlubší, než fond předpokládal, ale bude hospodářský propad Španělska letos.
Více informací

Státy Evropské unie by se měly zaměřit na vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst, vyplývá z plánu na podporu zaměstnanosti v unii, který schválila Evropská komise. Země by se měly soustředit hlavně na sféry zdravotnictví, informačních technologií a na oblast ekonomiky související s trvale udržitelným rozvojem, v nichž by během osmi let mohlo vzniknout 20 milionů nových míst, řekl ve Štrasburku předseda Evropské komise José Barroso.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) podle jeho šéfky Christine Lagardeové již má od členských zemí slíbeno, že přispějí nejméně 316 miliardami USD do krizových fondů, potřebných na zvládnutí dluhové krize v eurozóně.
Více informací

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku se v dubnu opět zlepšila. Ukázal to index mnichovského institutu Ifo, který vzrostl na 109,9 bodu z březnové hodnoty 109,8 bodu. Na trhu se přitom čekal pokles indexu. Důvěra se tak nyní zvyšuje nepřetržitě šest měsíců v řadě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) pracuje na tom, aby mohl od roku 2014 poskytovat na zateplování a opravy bytových domů ročně kolem dvou miliard korun. Peníze by nebyly k dispozici jako dotace, ale ve formě úroků s nízkým úvěrem. Na semináři o úsporných budovách to řekl ředitel fondu Jiří Koliba. V současné době fond na tento účel peníze neposkytuje.
Více informací

Celkový objem bankovních úvěrů ke konci února stoupl na základě údajů České bankovní asociace meziročně o 6,3 procenta na 2,3 bilionu korun. O více než pět procent stoupl meziročně objem úvěrů nefinančním podnikům i obyvatelstvu. Asociace o tom informovala s tím, že jde ve srovnání s Evropou o pozitivní vývoj.
Více informací

Česká republika nevstoupí do evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II), který je předstupněm přijetí eura, za této a ani zřejmě za následují vlády. Na Žofínském fóru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň dodal, že by ale Česko v budoucnu přijmout euro mělo. Termín přijetí eura nemá ČR v současnosti stanoven.
Více informací

Mezinárodní měnový fond v nové pololetní prognóze snížil odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 0,1 procenta. Až dosud předpokládal, že růst se bude pohybovat kolem 1,8 procenta. Hůř si proti původním odhadům povede i Slovensko, ve srovnání s Českou republikou na tom ale pořád bude znatelně lépe. Odhad růstu slovenské ekonomiky měnový fond snížil na 2,4 procenta z dosud uváděných 3,3 procenta.
Více informací

Česká republika si nemůže dovolit podpořit ekonomický růst zvyšováním svých dluhů. Země by ztratila důvěru zahraničních investorů, a financování státního dluhu by se tím výrazně prodražilo. Na Žofínském fóru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Někteří ekonomové současné vládní úspory kritizují s tím, že zbytečně podvazují ekonomický růst.
Více informací

Odbory mladoboleslavské Škoda Auto zahájily avizované informační mítinky na pracovištích. Důvodem je fakt, že se zástupci odborů s vedením stále neshodli na růstu mezd a podobě nové kolektivní smlouvy. Ve všech domácích závodech se mítinků zúčastnily tisíce dělníků a zastavila se výroba, uvedlo aktuální vydání časopisu Škodovácký odborář.
Více informací

Ministerstvo financí nabídne v rámci jarní emise dluhopisů pro občany nově dluhopis, který bude úročen podle míry inflace. Splatnost dluhopisů by měla být sedm až osm let, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo financí. MF chystá vydat v červnu dluhopisy za deset až 20 miliard korun, tři typy dluhopisů z podzimního prodeje MF rovněž nabídne.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU