Co týden dal? Nepovedený vstup Facebooku na burzu

25.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akcie Facebooku zahájily obchodování výrazným propadem. Banka Morgan Stanley zhoršila vyhlídky hospodaření této firmy, ale nepříznivé informace v citlivém období sdělila pouze vybraným klientům. Objevují se žaloby proti Nasdaq OMX Group Inc., Marku Zuckerbergovi i proti Morgan Stanley kvůli údajnému porušení zákona o cenných papírech.

Posledních 7 dní ve světě

Akcie internetové sítě Facebook zahájily obchodování výrazným propadem a sestoupily hluboko pod páteční upisovací cenu 38 dolarů. Je to další zklamání pro investory poté, co při pátečním debutu akcie dominantní sociální světové sítě skončily pouze 0,6 procenta nad emisní cenou.
Více informací

Americká internetová společnost Google dokončila převzetí společnosti Motorola Mobility, za kterou zaplatila 12,5 miliardy dolarů (asi 247,5 miliardy Kč). Google zároveň vytvořil nový manažerský tým, který Motorolu povede. Z čela firmy odstoupil Sanjay Jha a na jeho místo nastupuje Dennis Woodside. Ten dřív pracoval jako prezident Googlu pro obě Ameriky.
Více informací

Americká investiční banka Morgan Stanley těsně před vstupem akcií Facebooku na trh zhoršila vyhlídky hospodaření této internetové firmy. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje. Problém je v tom, že Morgan Stanley je hlavní manažer primární emise akcií (IPO) Facebooku a nepříznivé informace v citlivém období sdělil pouze vybraným klientům.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila úvěrové ratingy Japonska na stupeň A+. Agentura ve sdělení poukázala na mimořádně vysoké zadlužení země, které přitom dál roste a vládní plány na jeho zastavení jsou pomalé a nepřesvědčivé. Fitch přidělila novým ratingům negativní výhled, což znamená možnost dalšího zhoršení.
Více informací

Burzovního operátora Nasdaq OMX Group Inc. žaluje investor, který obviňuje firmu z nedbalosti při manipulaci s objednávkami na akcie společnosti Facebook po primární nabídce akcií, kterou prý Nasdaq způsobil škody investorům. Kromě toho byla podána také občanská žaloba proti Facebooku, jeho zakladatelovi Marku Zuckerbergovi a firmě Morgan Stanley kvůli údajnému porušení zákona o cenných papírech.
Více informací

Minimálně polovina vlád členských zemí eurozóny, stejně jako banky a velké nadnárodní společnosti, už se zabývají záložním plánem pro případ, že se Řecko rozhodne odejít z eurozóny. Prioritou pro ně ale zůstává, aby Řecko v eurozóně zůstalo. O setrvání nebo odchodu Řecka z eurozóny mohou 17. června v opakovaných parlamentních volbách rozhodnout jeho voliči.
Více informací

Čtyři hlavní tvůrci trhu, tedy firmy, které stanovují kurz akcií podle aktuální nabídky a poptávky, mají v souvislosti s nepovedenou primární veřejnou nabídkou (IPO) akcií Facebooku ztráty přesahující 100 milionů dolarů (asi dvě miliardy Kč). Firmy se této částky domáhají na provozovateli trhu Nasdaq Stock Market, který je podle nich za problémy zodpovědný.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Brněnský Zetor plánuje na letošní rok konsolidovaný zisk 134 milionů korun. Je to o deset milionů více, než firma vydělala loni. Zisky jí rostou od roku 2010 pravidelně, předtím byla ve ztrátě. Konsolidované tržby Zetoru loni mírně klesly na 3,5 miliardy korun. Letos se mají podle odhadů přiblížit hranici čtyř miliard korun.
Více informací

Prvotní obavy jihomoravských vinařů se potvrdily. Páteční mráz napáchal ve vinicích škody za 400 milionů korun. Poškozeno může být více než 30 procent letošní úrody. V případě nepříznivého počasí může být v souvislosti s tím ohrožena i úroda v následující sezóně, řekl ČTK tajemník svazu vinařů Martin Půček.
Více informací

Koncem letošního léta dostanou Češi možnost platit namísto hotovosti či platební kartou běžně i mobilem. Napsaly to Hospodářské noviny, podle kterých už nový způsob placení Mobito dostal povolení od České národní banky a Češi tak získají novou možnost platit mobilním telefonem za zboží a služby, hradit složenky, posílat si mezi sebou peníze či zaplatit mobilním telefonem nákup na internetu.
Více informací

Potravinová soběstačnost Česka se z dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec. Země je naopak soběstačná u hovězího masa, obilí, cukrovky a mléka, vyplývá z čísel, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Názory na důležitost potravinové soběstačnosti a její zdravou míru se liší. Nejčastěji se uvádí, že by u důležitých komodit neměla klesnout pod 80 procent.
Více informací

Česká ekonomika letos kvůli vládním úsporným opatřením klesne o 0,5 procenta, předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ještě loni v listopadu OECD prognózovala Česku růst o 1,6 procenta. Pro příští rok snížila Česku odhad růstu na 1,7 procenta z dosavadních tří procent.
Více informací

Senát podle očekávání schválil návrh senátora ČSSD Marcela Chládka na snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty ze současných 14 na deset procent. ČSSD zároveň navrhla do snížené sazby DPH zařadit knihy, tiskoviny, potřeby pro zdravotně postižené a pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory. Změna ale ještě neplatí, novelu musí nyní posoudit sněmovna, a pokud ji poslanci schválí, odešlou ji zpět do Senátu.
Více informací

Ceny pohonných hmot po měsících růstu čtvrtý týden v řadě klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o 26 haléřů na průměrných 37,09 koruny za litr a motorová nafta o 21 haléřů na 36,41 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU