Registr opět nefunguje, nelze spojit s databází hledaných aut

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Registr vozidel opět nefunguje. Nelze ho spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel, takzvaných VIN kódů. Kvůli těmto chybám není možné vozidla přihlašovat, řekl dnes ČTK vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík.

 

Za aktuální problém ministerstvo dopravy nemůže, uvedl mluvčí úřadu Martin Novák. Za výpadky v Schengenském informačním systému a v pátrání po vozidlech v praxi je podle něj odpovědné policejní prezidium.

Pokud ani jeden z těchto systémů nefunguje, doporučilo ministerstvo dopravy vozidla neregistrovat. Mohli by totiž zaregistrovat vozidlo, které bylo ukradeno v zahraničí, a tady se je někdo snaží zlegalizovat a dostat do provozu, dodal mluvčí ministerstva.

Podle Mihalíka je reálné, že se kvůli aktuálním potížím nepodaří na pražských registračních pracovištích obnovit odbavování žadatelů během celého dopoledne. Novák uvedl, že se ministerstvo společně s policejním prezídiem snaží problém vyřešit.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém spadl a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o případné sankce za nefunkčnost systému.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK