Registr vozidel na pražském magistrátu od rána nefunguje

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Registr vozidel na pražském magistrátu od 06:30 nefunguje, celý systém zkolaboval. ČTK to řekl vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Registr vozidel v Česku nefungoval ani v pondělí. Nebylo možné ho spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel.

 

"Vůbec nic nám nefunguje. V pondělí jsme mohli alespoň něco udělat, dnes nemůžeme nic," uvedl Mihalík. Dodal, že podle jeho informací je podobná situace také v Ostravě.

Podobná situace je podle zjištění ČTK v Cebu. Ráno se systém rozběhl, ale neuběhlo ani půl hodiny a opět zkolaboval. Znovu se nelze propojit s ostatními registry a ani prověřovat automobily. V Karlových Varech systém běžel velmi pomalu a na jakékoliv zadání reagoval s velkou prodlevou. Podle mluvčího města Jana Kopála oficiálně není úřední den, ale kdyby někdo přišel auto přihlásit, bude obsloužen. "Tedy v případě, že systém opět nepřestane fungovat, což nemůžeme vyloučit," uvedl.

V Českých Budějovicích registr funguje s potížemi. "Nevidím to nadějně. Na některých věcech nám to dělá stejnou závadu jako včera, zatím jsme neměli možnost to přezkoušet ve větším množství," řekl vedoucí oddělení registru vozidel českobudějovického magistrátu Ladislav Hostěnský.

Kvůli problémům registru se v pondělí na ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) obrátili premiér Petr Nečas (ODS) a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). Potíže jsou podle nich již natolik závažné, že žádají vyvození personální odpovědnosti.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK