Agentura Fitch snížila rating Slovinska o jeden stupeň

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila úvěrovou známku Slovinska o jeden stupeň na A- z dosavadního hodnocení A. Stejně jako minulý týden další dvě světové agentury Moody's a Standard & Poor's to zdůvodnila zhoršením situace v bankovním sektoru a růstem úvěrových nákladů vlády.

Fitch konstatovala, že od ledna, kdy svůj rating Slovinska snížila o dva stupně, se situace slovinských bank dál zhoršila, zatímco vláda nadále odkládá přijetí plánu jejich rekapitalizace. Agentura předpokládá, že stát bude krýt většinu rekapitalizace bankovního sektoru, protože je většinovým vlastníkem dvou největších bank NLB a KBM.

Od ledna se podle Fitch zhoršila i situace ve financování vlády. V letošním roce čeká agentura pokles ekonomiky o 1,1 procenta, což dál zhorší situaci veřejných financí i bankovního sektoru.

Minulý týden vůči slovinskému ratingu důrazně zakročila Moody's, která je srazila k blízkosti spekulativní kategorie, a dokonce nadnesla možnost, že by Slovinsko při dalším zhoršování ekonomické a finanční situace mohlo potřebovat zahraniční finanční pomoc. S&P snížila rating země o jeden stupeň na A.

Slovinsko bylo první postkomunistickou zemí, která zavedla jednotnou evropskou měnu. Eurozóna se však nyní potýká s dluhovou krizí, kvůli které již bylo několik členských zemí takzvané periférie nuceno požádat o zahraniční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK