Co týden dal? Veto prezidenta zřejmě důchodovou reformu nezastaví

27.09.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní fondy se neobávají toho, že by veto prezidenta Václava Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013. V přípravách na reformu tak pokračují. Není divu, protože do propagace reformy již investovaly nemalé prostředky. Prezidentské veto se nicméně netýká reformy jako celku.

Posledních 7 dní ve světě

Apple prodal za první tři dny prodeje přes pět milionů kusů svého nejnovějšího mobilního telefonu iPhone 5 a vyprodal jeho zásoby. Poptávka po nové generaci telefonu překonala očekávání firmy, takže počáteční zásoby nestačily uspokojit všechny zájemce. Značná část zákazníků si tak bude muset počkat na nový iPhone do příštího měsíce.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) příští měsíc ve svém pololetním výhledu pravděpodobně sníží odhady světového hospodářského růstu. Globální ekonomiku teď nejvíc oslabuje nejistota investorů ohledně toho, zda politikové ve vyspělých zemích odvrátí rizika hrozící světové ekonomice, uvedla šéfka MMF Christine Lagardeová.
Více informací

Kdyby Řecko získalo od mezinárodních věřitelů dvouletý odklad v plnění plánu, podle něhož mají Atény snižovat rozpočtový deficit, potřebovalo by navíc 13-15 miliard eur (374 miliard Kč). Atény věří, že budou schopny tyto peníze získat samy a nebudou muset dál zatěžovat evropské daňové poplatníky, řekl agentuře Reuters řecký ministr financí Jannis Sturnaras.
Více informací

Dluhová krize v eurozóně zůstává největší brzdou světové ekonomiky, ačkoli se již situace v tomto regionu výrazně zlepšila. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner. Upozornil, že eurozóna již zavedla řadu přesvědčivých protikrizových opatření.
Více informací

Vyhlídky ekonomiky Spojených států se ve třetím čtvrtletí prudce zhoršily a dostaly se na nejslabší úroveň za poslední tři roky. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu podnikatelského svazu Business Roundtable mezi generálními řediteli velkých amerických firem.
Více informací

Itálie navzdory zhoršujícímu se stavu ekonomiky i veřejných financí neplánuje požádat o pomoc ze záchranného fondu Evropské unie ani od Evropské centrální banky. Uvedl to podle agentury Reuters italský ministr hospodářství a financí Vittorio Grilli.
Více informací

Německo odstranilo poslední překážku v dokončení ratifikace záchranného fondu eurozóny ESM. Vláda kancléřky Angely Merkelové schválila deklaraci, která zajišťuje splnění záruk požadovaných Spolkovým ústavním soudem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Celková důvěra v českou ekonomiku se v září meziměsíčně nepatrně snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání se srpnem klesl o 0,2 bodu. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila.
Více informací

Teplárny budou od příštího roku znovu zvyšovat ceny tepla. Do nákladů promítnou nakupování emisních povolenek a zvýšení dalších poplatků za znečištění ovzduší. Sdělil to ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Teplo také zdraží vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) a zřejmě se zvýší také ceny uhlí. Domácnostem tak vzrostou náklady za teplo v závislosti na regionu o stovky korun za rok.
Více informací

Střední hrubá mzda stoupla v soukromých firmách v prvním pololetí meziročně o 2,5 procenta na 20.856 korun. V nepodnikatelské sféře pak tzv. medián hrubého měsíčního platu stoupl meziročně o 2,2 procenta na 23.624 korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV), které spravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.
Více informací

Penzijní fondy se neobávají toho, že by veto prezidenta Václava Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013. V přípravách na reformu tak pokračují. Klaus vetoval návrh zákona, který zavádí od příštího roku druhý pilíř důchodové reformy. K reformě podle něj totiž neexistuje potřebný konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti.
Více informací

Prohibice a metanolová aféra by mohly mít podle odborníků v dalších měsících negativní dopad na tuzemský cestovní ruch. Podle průzkumu Asociace cestovních kanceláří ČR (ACKCR) mezi touroperátory v příjezdové turistice zahraniční návštěvníci u nás pobyty zatím neruší. Výrazné dopady pociťují pouze cestovní kanceláře, které zařizují v ČR svatby. Řekl to mluvčí ACKCR Jan Papež.
Více informací

České pojišťovny a penzijní fondy zřejmě budou muset ještě před koncem letošního roku sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže u nově uzavíraných smluv. Pro ženy to bude znamenat, že budou platit vyšší pojistné. Sjednocení sazeb má přinést vládní novela zákonů o pojišťovnictví, kterou Sněmovna v prvním čtení podpořila. K dalšímu schvalování se má vrátit za měsíc po projednání předlohy ve výborech rozpočtovém a zdravotnickém.
Více informací

Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně u cigaret a řezaného tabáku. Krabička cigaret by měla být v roce 2014 v průměru asi o čtyři koruny dražší než nyní, na příští rok by z toho připadalo zdražení asi o dvě koruny. Předloha míří do Senátu. Opozice neuspěla v dolní komoře s návrhy snížit spotřební daně u nafty a benzinu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY