Zemědělci čekají nejvyšší tržby za hlavní komodity od roku 2001

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Čeští zemědělci letos utrží za hlavní komodity až 90 miliard korun, což by bylo nejvíce od roku 2001. Uvedl to dnes v tiskové zprávě Zemědělský svaz České republiky. Důkazem zlepšování situace v oboru jsou podle svazu také znovu mírně rostoucí stavy skotu a prasat, zastavil se i pokles salda agrárního zahraničního obchodu. Přesto podle svazu mnoho problémů zůstává.

"Situace v zemědělství se v posledních letech mění k lepšímu, byť velmi opatrně. Potvrzují to i dosavadní ukazatele z letošního roku," řekl předseda svazu Martin Pýcha.

Tržby za rozhodující komodity, mezi něž patří obiloviny, olejniny, maso a mléko, dosahují od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004 v průměru 76 miliard korun. V krizových letech 2009 a 2010 spadly na 67 miliard.

Zvýšení tržeb je způsobeno vysokými cenami komodit, zejména obilí v prvním pololetí letošního roku. Po letošních žních však ceny klesly a v příštím roce může přijít pokles tržeb.

"Je třeba si také uvědomit, že ceny vstupů do zemědělství se od roku 2004 v průměru zvedly o 40 procent, z toho cena nafty vzrostla o 45 procent. Spotřebitelské ceny potravin vzrostly o 30 procent a inflace o 25 procent," upozornil Pýcha.

Počty hlavních hospodářských zvířat mírně rostou. Stavy skotu vzrostly proti loňsku o 20.000 kusů, prasat o 14.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK