Škoda Praha podala nabídku na stavbu elektrárny v Černé Hoře

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podgorica 31. října (ČTK) - Škoda Praha ze skupiny ČEZ spolu s dalšími osmi společnostmi a konsorcii podala nabídku do tendru na výstavbu elektrárny Plevlja II v Černé Hoře o výkonu až 300 megawattů. Oznámila to dnes černohorská energetická společnost EPCG po konci uzávěrka pro podávání nabídek na projekt v hodnotě kolem 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč).

Škoda Praha bude soutěžit s konsorciem vedeným polským podnikem POL-MOT, skupinou pod vedením slovenské Istroenergo nebo ruskou Rosatom Overseas. Dalšími konkurenty budou čínské firmy China Machinery Engineering Corporation, China Gezhouba Group, China National Engineering Co. CNEEC a TBEA Shenyang Transformer Group.

Technické a finanční aspekty nabídek vyhodnotí zvláštní komise, která nejpozději do měsíce a půl vytvoří užší seznam, uvedl člen vedení EPCG Roberto Castellano. Černohorský podnik vlastní z většiny stát a 43,7 procenta v něm má italská společnost A2A.

EPCG již dříve uvedla, že budoucí partner bude muset zajistit úvěr nebo jiné financování, které pokryje 75 až 85 nákladů projektu. Nová elektrárna také bude muset plnit nejpřísnější technologické a ekologické normy Evropské unie.

Generální ředitel Škody Praha Daniel Jiřička v dubnu tisku řekl, že černohorská strana přijala technické řešení jeho firmy "velmi pozitivně". Projekt by podle Jiříčky přinesl zakázky a tisíce pracovních míst pro české dodavatelské firmy a pro firmu by znamenal návrat na tradiční strategické teritorium. Škoda Praha o financování projektu jedná podle Jiřičky s Českou exportní bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností, které zajišťují podporu tuzemským vývozcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK