Akcie v USA opět klesly, za říjen ale díky Fedu výrazně zpevnily

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Americké akcie v dnešním slabém obchodování dál mírně klesly. Trh zůstává po úterním vzestupu na nová maxima opatrný a hodnotí nejednoznačné středeční vyjádření americké centrální banky (Fed). Za celý říjen nicméně akciové indexy výrazně vzrostly, a to díky přesvědčení, že Fed s omezováním své podpůrné měnové politiky už letos asi nezačne.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování ztratil 0,47 procenta na 15.545,75 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,38 procenta na 1756,55 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq skončil na 3919,71 bodu se ztrátou 0,28 procenta.

Dow Jones za celý říjen získal 2,8 procenta. S&P 500 má od počátku října 4,5 procenta navíc a Nasdaq Composite Index přidal 3,9 procenta. Trh po zářijovém překvapivém zachování stimulační politiky Fedu beze změny a po rozpočtové krizi z první poloviny října dospěl k přesvědčení, že minimálně do konce roku už centrální banka své podpůrné nákupy dluhopisů omezovat nezačne.

Fed ve středu nechal masivní podpůrné nákupy dluhopisů beze změny a sdělil, že výhled ekonomiky se o něco zhoršil. Ve svém sdělení ale vynechal větu o obavách z růstu tržních úroků, což by podle některých investorů mohlo naznačovat, že by byl ochoten začít s omezováním stimulace dříve, než se dosud čekalo. Krajně uvolněná měnová politika Fedu byla v posledním roce jedním z hlavních motorů růstu amerických akcií.

Trh podpořily některé příznivé firemní výsledky. Akcie ropného koncernu Exxon Mobil, jehož zisk překonal očekávání, vzrostly o 1,7 procenta. Z indexu S&P 500 nejvíce vzrostly akcie internetové cestovní agentury Expedia, jejíž zisk rovněž předčil odhady.

Kurz eura dnes na devizových trzích zažil nejhlubší pokles proti dolaru za více než než půl roku. Jednotná evropská měna se propadla pod vlivem dalšího prudkého poklesu inflace v eurozóně a přetrvání rekordně vysoké nezaměstnanosti. Zprávy posílily dohady, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Ke konci dne euro vůči dolaru kleslo o 1,1 procenta na 1,3583 USD a zaznamenalo nejsilnější ztrátu od poloviny dubna. Vůči japonskému jenu euro ztratilo 1,3 procenta na 133,53 JPY. Index dolaru proti koši měn pak vzrostl o 0,6 procenta a vykázal pátý den růstu po sobě. Minulý týden přitom sestoupil na devítiměsíční minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK