Firma NWR dala ministru Ciencialovi studii řešení situace v OKD

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. listopadu (ČTK) - Společnost New World Resources (NWR), která vlastní těžební firmu OKD, předala ve čtvrtek ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v podniku. Ministr si dokument musí prostudovat, materiál posílá i premiérovi Jiřímu Rusnokovi. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jana Dronská. Společnost OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými opatřeními, propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí. Obsah dokumentu firma nechce komentovat

NWR měla ministrovi předat studii původně do 20. října. Po pravidelném zasedání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji před třemi týdny Cienciala řekl, že na dalším jednání, které bude 4. listopadu, předloží dílčí plány a postupy řešení situace v OKD. Měly vzniknout na základě uvedené studie po sladění představ firmy, vlády a kraje. Vzhledem k opožděnému dodání materiálu ale nyní není jasné, zda to ministr stihne.

Dronská řekla, že materiál má dvě části. Jedna se zabývá Dolem Paskov, druhá situací celého OKD a hornictví v regionu. Ministr chce, aby si materiál prostudovali i další odborníci a posílá ho i premiéru Rusnokovi. "Pokud vím, NWR poslala materiál jen nám, nikomu jinému. Oznámili nám, že si nepřejí, aby materiál dostali členové pracovní skupiny nebo hejtman," řekla Dronská.

Mluvčí OKD Marek Síbrt potvrdil, že firma ministrovi materiál předala. Detaily dokumentu nechce komentovat. "Jde o interní dokument, který si od NWR/OKD vyžádalo ministerstvo průmyslu. Podle našich vědomostí nikdy neměl být předmětem jednání krizového štábu pro řešení situace v Moravskoslezském kraji," uvedl Síbrt.

S uzavřením Dolu Paskov nesouhlasí odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila.

Firmu NWR téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD zaměstnává 13.000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v kraji.

Kvůli problémům průmyslových firem v Moravskoslezském kraji se lidé obávají dalšího propouštění. Už nyní je v regionu bez práce přes 82.000 lidí. V kraji se pravidelně schází pracovní skupina pro hospodářskou a sociální situaci, v níž zasedají zástupci vlády, kraje či velkých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK