Zisk společnosti Berkshire Hathaway stoupl o 29 procent

02.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha 2. listopadu (ČTK) - Investiční společnosti Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 29 procent na 5,05 miliardy dolarů (97 miliard Kč). Růst podpořil zisk z investic, které firma uskutečnila během finanční krize. Příjmy podle prohlášení společnosti stouply o 13 procent na 46,5 miliardy dolarů.

Provozní zisk ve třetím čtvrtletí vzrostl o osm procent na 3,66 miliardy dolarů, tedy 2228 USD na akcii. Zaostal však za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 2402 USD na akcii. Podle analytiků je provozní zisk lepším měřítkem skutečného výkonu firmy, protože nezahrnuje zisk nebo ztrátu z investic a finančních derivátů.

Zisk z investic a derivátů stoupl na 1,39 miliardy dolarů z loňských 521 milionů. Deriváty, neboli odvozené cenné papíry, jsou jakési smlouvy o budoucích obchodech s cennými papíry.

Buffettova firma vlastní téměř 80 dceřiných společností v mnoha oblastech. Kromě pojišťovnictví jsou to třeba výroba nábytku, oděvů, klenotů, cukrovinek a chemikálií. Má rovněž významné investice ve firmách Coca-Cola, Wells Fargo a IBM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK