Polsko chce nabídnout třetinový podíl ve skupině Energa

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. listopadu (ČTK) - Polská vláda chce nabídnout k prodeji na burze 34,2 procenta akcií v energetické skupině Energa. Hodnota podílu se odhaduje na zhruba dvě miliardy zlotých (asi 12,3 miliardy Kč). Podle agentury Reuters by primární emise akcií (IPO) Energy mohla být v letošním roce ve Varšavě největší.

Energa je největším polským distributorem energií z obnovitelných zdrojů. Zároveň jde o posledního polského poskytovatele veřejných služeb, který zůstává v rukou státu. Polsko minulý týden nabídlo na burze podíl v nákladní železniční společnosti PKP Cargo. Akcie společnosti během debutu na varšavské burzy vykazovaly růst až o 23 procent.

Podle analytiků by primární nabídka akcií Energy pro investory nemusela být tak přitažlivá. Polská vláda totiž dosud nerozhodla o osudu subvencí na podporu obnovitelné energie. Je proto těžké odhadovat, jak se budou v budoucnosti vyvíjet celkové příjmy a výdaje společnosti.

Varšava se chce podílu v Enerze zbavit v rámci programu privatizace, který by měl do státní kasy přinést pět miliard zlotých.

Místní médie minulý týden uvedla, že debut Energy na burze by mohl podpořit největší polský energetický podnik PGE, který měl zájem o koupi podílu ve svém menším rivalovi. Před třemi lety chtěla PGE svého menšího sourozence převzít, Transakci ale zastavil úřad pro hospodářskou soutěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK