Twitter zvýšil cenové rozpětí akcií, získá až 1,75 miliardy USD

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Americká internetová společnost Twitter dnes zvýšila cenové rozpětí své primární emise na 23 až 25 dolarů za akcii z dosavadního rámce 17 až 20 dolarů. Společnost by tak nyní mohla z prodeje akcií získat 1,75 miliardy dolarů (33,4 miliardy Kč) a v případě prodeje dodatečného balíku akcií až více než dvě miliardy dolarů.

Twitter před dvěma týdny oznámil, že nabídne investorům 70 milionů akcií. Pokud se tyto akcie prodají, budou moci jejich upisovatelé nakoupit dalších 10,5 milionu akcií. Hodnota celé firmy by při prodeji za maximální cenu mohla podle výpočtu agentury Reuters přesáhnout 13 miliard dolarů.

Podle zdroje obeznámeného s nabídkou je emise plně upsána, to znamená, že investoři poptávali více akcií, než firma nabídla. Vedení Twitteru jezdilo minulý týden po Spojených státech a jednalo s potenciálními investory.

Twitter má stanovit cenu pro primární emisi ve středu. Jeho akcie se začnou ve čtvrtek obchodovat na newyorské burze NYSE.

Začátkem října Twitter poprvé zveřejnil své finanční výsledky. Ty ukázaly, že firma v uplynulých letech sice vykazovala silný růst tržeb, ale byla ztrátová. Navzdory tomu je primární emise Twitteru jedním z nejočekávanějších vstupů na burzu od loňského debutu sociální sítě Facebook.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost v říjnu uvedla, že má v současnosti přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně. Příjmy firmy pocházejí především z reklamy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK