USA: Sektor služeb v říjnu navzdory fiskální krizi zrychlil růst

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. listopadu (ČTK) - Aktivita v americkém sektoru služeb v říjnu zrychlila růst, a to i přes tehdejší rozpočtovou krizi v zemi. Vyplývá to z dnešních údajů institutu ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě průzkumů u nákupních manažerů ve firmách. K lepším výsledkům přispěl růst tržeb. Zvýšilo se i najímání nových zaměstnanců.

Index aktivity ve službách minulý měsíc stoupl na 55,4 bodu z 54,4 bodu v září. Pokud je index nad 50 body, značí to růst aktivity v sektoru. V srpnu se index dostal až na 58,6 bodu, což byla nejvyšší hodnota za osm let. Ekonomové očekávali, že v říjnu hodnota indexu klesne.

Zpráva ISM zachycuje růst v americkém sektoru služeb, který zahrnuje maloobchod, stavebnictví, zdravotní péči nebo finanční služby. Ve službách je zaměstnáno 90 procent pracovní síly v USA.

Dílčí ukazatel tržeb minulý měsíc poskočil vzhůru o 4,6 bodu na 59,7 bodu. Index zaměstnanosti se zvýšil o 3,5 bodu.

Aktivita ve službách tak minulý měsíc rostla navzdory ochromení vládních úřadů. Ty na 16 dní musely omezit svou činnost, když federální vládě kvůli politickým neshodám nad podobou výdajům v novém rozpočtovém roce chyběly peníze na svůj provoz.

Podle dřívější zprávy ISM v říjnu nečekaně zrychlila růst i aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu. Tempo růstu bylo tehdy nejrychlejší za dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK