Ceny ropy klesají, americká WTI na novém minimu za čtyři měsíce

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily dolů a severomořská ropa Brent zlevňovala zhruba o půl dolaru poté, co se v pondělí propadla na čtyřměsíční minimum. Na novou nejnižší hodnotu za čtyři měsíce se dnes propadla i americká lehká ropa. Ceny suroviny dolů tlačí očekávání, že její zásoby ve Spojených státech minulý týden rostly.

Cena ropy Brent kolem 17:30 SEČ klesla na 105,75 USD za barel, což je oproti předešlému závěru pokles o téměř půl dolaru. V noci na dnešek cena Brentu přitom sestoupila na nové čtyřměsíční minimum 105,13 USD za barel. Americká lehká ropa WTI dnes oslabovala o více než dolar na zhruba 93,54 dolaru za barel. Během dne přitom její cena sestoupila až na 93,45 USD, čili nové čtyřměsíční minimum.

Ropný trh dolů tlačily rostoucí zásoby ropy v USA, které jsou největším spotřebitelem suroviny na světě. Analytici před zveřejněním zpráv organizace API a úřadu EIA o zásobách ropy očekávají, že rezervy se minulý týden zvýšily o zhruba 1,8 milionu barelů.

Podle analytiků Commerzbank výraznějšímu poklesu cen brání pokračující výpadky dodávek v Libyi, kde se vládě nedaří dostat pod kontrolu místní milice.

"I přes sporadické výpadky v Iráku a v Libyi to na straně nabídky vypadá dobře. Nejistota v současnosti panuje nad tím, co se stane s poptávkou. I když globální ekonomiky by příští rok měla stoupnout, stejný růst poptávky po ropě, jaký jsme pozorovali před několik lety, neuvidíme," sdělil podle agentury Reuters analytik Simon Wardell ze společnosti Global Insight.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 105,75 106,23 New York - Nymex WTI prosinec 93,54 94,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK