Stavebnictví se v září meziročně propadlo o 9,5 procenta

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Stavební výroba v Česku se nadále propadá. V září klesla meziročně o 9,5 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dní přitom propad činil 11,8 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů nižší o 4,6 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). V září tak pokračoval trend ze srpna, kdy stavebnictví kleslo meziročně o 8,1 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v v září meziročně snížil o 8,7 procenta, stavební úřady jich vydaly 7653. Orientační hodnota těchto staveb činila 27,8 miliardy korun, což znamená ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 14,5 procenta. Došlo k němu především díky povolení velkých staveb pro energetiku, průmysl a infrastrukturu, uvedl ČSÚ.

V září se dokončilo meziročně o 18,2 procenta více bytů. Na více než dvojnásobek se přitom zvýšil počet nově dokončených bytů v bytových domech, nárůst činil 108,3 procenta. Naopak klesl počet zahájených bytů, který se v září meziročně snížil o 1,7 procenta. Podle ČSÚ k tomu přispěl nízký počet nové výstavby formou nástavby ke stávajícím bytovým domům.

Od začátku roku do konce září byla letošní stavební produkce o 28,4 procenta nižší než ve stejném období konjunkturního roku 2008, poznamenal ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK