Průmyslové zakázky v Německu v září silně rostly

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. listopadu (ČTK) - Objem zakázek německých průmyslových podniků se v září ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil mnohem výrazněji, než se čekalo. Přispěl k tomu hlavně růst zakázek na objemnější a dražší zboží ze zahraničí. Německé ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že objem zakázek v září vzrostl o 3,3 procenta po poklesu o 0,3 procenta v srpnu.

Analytici s růstem počítali, v anketě agentury Reuters ale růst v průměru odhadovali pouze na půl procenta. Výsledek překonal i ten nejvyšší odhad, podle kterého měly zakázky vzrůst o 2,5 procenta.

Méně nestabilní dvouměsíční průměr už ale nebyl tak dobrý. Podle něj se zakázky sice zvýšily, ale jen o 0,4 procenta.

Domácí zakázky v září klesly o jedno procento. Objednávky ze zahraničí však o 6,8 procenta vzrostly, z toho ze zemí eurozóny byly vyšší o 9,7 procenta a ze zemí mimo eurozónu o 5,1 procenta.

Zakázky na kapitálové zboží vzrostly o 5,5 procenta, zejména díky růstu poptávky ze zahraničí, hlavně z dalších zemí eurozóny. Zakázky na spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby stouply o 2,7 procenta.

Průmyslové zakázky se zaznamenávají ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena do celého roku. Tyto údaje jsou tedy náchylnější k výkyvům víc, než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK