NSS potvrdil pokutu 2,3 mil. Kč od ÚOHS pro Husky CZ

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. listopadu (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 2,32 milionu korun, kterou v roce 2011 uložil výrobci sportovních potřeb Husky CZ Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firma tak přišla o poslední možnost se pokutě bránit. Již dříve její platnost potvrdil i Krajský soud v Brně. ČTK to dnes zjistila z webu NSS.

Společnost Husky podle antimonopolního úřadu uzavírala zakázané dohody o určování cen pro další prodej na trhu outdoorového vybavení.

Husky porušila zákon ve vztazích s odběrateli jejího zboží, kteří provozovali internetové obchody. Firma podle ÚOHS založila svou cenovou politiku na ústních dohodách o povinném dodržování doporučených cen, které dále konkretizovala ceníkem rozesílaným e-mailem.

Doporučené ceny nejsou protizákonné v případě, že prodejce není omezen v určování cen zboží pro jeho další prodej a má možnost stanovit koncovou cenu i pod doporučenou prodejní cenou. To se ve zkoumaném případě nestalo.

"Šetřením bylo prokázáno, že společnost Husky plnění dohod o doporučených cenách pro další prodej svými odběrateli kontrolovala a pod hrozbou přerušení dodávek zboží či jiných sankcí jejich plnění i vymáhala," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK