Skupině GE Money klesl letos čistý zisk o 18 pct na 2,8 mld. Kč

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Skupině GE Money, do které patří GE Money Bank a GE Money Auto, klesl za tři čtvrtletí čistý zisk o 17,9 procenta na 2,8 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě s tím, že důvodem byly hlavně vnější ekonomické podmínky a odlišné rozložení tvorby opravných položek ve srovnání s loňským rokem. Celková aktiva skupiny klesla o 1,2 procenta na 134,1 miliardy korun.

"Skupina GE Money zůstává silným, finančně stabilním subjektem s dobrou ziskovostí, nadstandardně vysokou kapitálovou přiměřeností (23,64 procenta) a vysokou likviditou (28 miliard Kč)," uvedl generální ředitel a předseda představenstva GE Money Bank Sean Morrissey.

Vklady klientů dosáhly 93,8 miliardy Kč, což byl pokles o 3,1 miliardy Kč. Úvěry klientům se snížily o 2,7 miliardy na 115,1 miliard Kč. Celkové příjmy konsolidovaného celku dosáhly 9,9 miliardy Kč. Meziroční pokles o 5,28 procenta byl způsobený klesající úrokovou marží na depozitech a nižším zájmem o spotřebitelské úvěry. Do výsledku se prý promítlo také obchodní rozhodnutí banky odstranit vybrané poplatky u některých produktů.

Nižší příjmy skupina vyvažovala snížením nákladů o 366 milionů Kč, tedy 8,1 procenta. Krytí nesplácených úvěrů opravnými položkami na úrovni 82 procent znamenalo zvýšení opravných položek na potenciální budoucí ztráty z úvěrů o 613 milionů Kč.

Nové objemy úvěrů skupiny GE Money celkově vzrostly o 1,5 procenta. "U malých a středních podniků jsme meziročně zvýšily úvěrovou aktivitu o sedm procent a díky tomu objem portfolia firemních úvěrů vzrostl o 2,3 miliardy Kč, podotkl Morrissey. Růst nových objemů je zřetelný také v případě hypoték, když ve třetím čtvrtletí 2013 dosáhl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku 31,1 procenta.

Počet klientů skupiny kles koncem září meziročně o 0,85 procenta na 1,054 milionu, počet zaměstnanců o 4,1 procenta na 3229 a počet poboček o osm na 252.

Skupina GE Money ČR je součástí GE Capital, globální finanční divize společnosti General Electric. GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK