ČMKOS považuje devizové intervence za velmi problematické

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) považuje rozhodnutí bankovní rady ČNB zahájit devizové intervence za velmi problematické. Otázkou podle odborů je, zda se časem dostaví očekávané přínosy rozhodnutí ČNB. Navíc intervence pocítí ve zdražení zboží především domácnosti s nízkými a středními příjmy již v dohledné době předvánočních nákupů, uvedli odboráři dnes v tiskové zprávě.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Centrální banka chce kurz koruny držet poblíž 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

"Tyto národohospodářské efekty jsou centrální bankou očekávány v důsledku měnové podpory exportně orientovaných průmyslových oborů. Podle ČMKOS jde o posílení zatím jen doutnajících ohnisek ekonomického oživení, následovaného případným zvýšením zaměstnanosti, potažmo i mírného zrychlení růstu mezd," uvedli odboráři.

Rozhodnutí kritizoval i Svaz průmyslu a obchodu. Podle místopředsedy Svazu průmyslu a dopravy Zbyňka Frolíka tuzemské podniky překvapila razance, se kterou začala ČNB ve čtvrtek intervenovat za oslabení koruny vůči euru. Bojí se, že v budoucnu dojde ke skokovému posílení české měny nad rovnovážnou úroveň 25 Kč/EUR. Podle Frolíka je tak politika ČNB pro podniky málo čitelná a neumožňuje jim plánovat další kroky. Zároveň ale připustil, že oslabení koruny po delší dobu v řádu let má z pohledu čistých exportérů pozitivní vliv.

Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady".

sos mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK