Inflace v Německu v říjnu zpomalila na 1,2 pct., potvrdil úřad

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v říjnu zpomalilo na 1,2 procenta ze zářijových 1,4 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil rychlý odhad z konce minulého měsíce. Ke zpomalení přispěly nižší ceny dopravy nebo zdravotní péče, ceny potravin ale nadále rostly.

 

Inflace tak pokračuje v propadu pod dvouprocentní limit, který jako strop cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB). Meziroční míra inflace se minulý měsíc dostala na nejnižší úroveň od srpna 2010.

Ve srovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta, v září zůstaly beze změny.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se spotřebitelské ceny meziměsíčně snížily o 0,3 procenta, rychleji, než činil předběžný údaj. Meziroční inflace činila 1,2 procenta, o 0,1 procentního bodu méně, než činil předběžný údaj.

V České republice se meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zmírnil na 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Naposledy byla meziroční inflace v ČR pod jedním procentem v březnu 2010. Česká národní banka ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Podle analytiků míra inflace v ČR do konce roku vlivem devizových intervencí zřejmě mírně poroste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK