Americké akcie po vzestupech na maxima začaly klesat

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Americké akcie po dvou dnech vzestupu na nové rekordy začaly dnes poklesem. Pozornost trhu se opět zaměřila na to, kdy americká centrální banka (Fed) začne omezovat svá opatření na podporu ekonomiky.

Dow Jonesův index, který v posledních dvou dnech rostl na nová maxima, kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel 0,3 procenta a pohyboval se kolem 15.738 bodů. Širší index S&P 500 oslabil stejným tempem na 1767 bodů, zatímco index trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,2 procenta kolem 3911 bodů.

Příznivá páteční zpráva z amerického trhu práce podnítila opět spekulace, že Fed začne omezovat podpůrné nákupy dluhopisů již příští měsíc. Zatím se na trhu předpokládalo, že Fed s tím začne až v březnu. Investoři nyní hledají signály dalšího postupu ve vyjádřeních jednotlivých činitelů Fedu.

Dow Jones v pondělí zaznamenal 35. rekordní závěr tohoto roku. Index S&P 500 minulý týden registroval pátý týden růstu po sobě a v pondělí se přiblížil rekordu. Podle analytiků, které oslovila agentura Reuters, zatím trh v nejbližší době výrazněji neporoste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK