Evraz odstaví v prosinci ocelárnu v Ostravě,další provozy pojedou

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. listopadu (ČTK) - Hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) dnes potvrdila, že v prosinci odstaví svou ocelárnu v Ostravě. Ostatní provozy ale budou normálně fungovat, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí EVS Jaromír Krišica. Důvodem odstávky je podle něj náročná situace na trhu.

"Příležitostné zastavení provozu ocelárny je efektivní metodou, jak se s touto situací vyrovnat při zachování nejnižších možných provozních nákladů," uvedl Krišica.

Odstávka se dotkne přibližně 250 zaměstnanců. Budou čerpat dovolenou nebo vykonávat náhradní práce nebo zůstanou doma s náhradou mzdy ve výši 60 procent průměrného výdělku. EVS je třetí největší hutní společností v Česku a zaměstnává celkem 1100 lidí.

Krišica uvedl, že tento týden od pondělí do pátku je nakrátko přerušena výroba ve Válcovně 3,5 Kvarto. Ostatní provozy společnosti fungují. V době od 21. prosince do 2. ledna budou všechny provozy čerpat plánovanou dovolenou. "V této chvíli plánujeme, že se po dovolené opět rozjedou. O rozběhu ocelárny se jedná," uvedl mluvčí.

Kvůli slabému zájmu trhu stála ocelárna za poslední rok několikrát, naposledy od 1. července do 4. srpna. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce svou českou divizi prodat. Odboráři EVS jsou kvůli obavám o osud firmy už od dubna ve stávkové pohotovosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK