Maloobchodní tržby v USA se v říjnu zvýšily o 0,4 procenta

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v říjnu zvýšily o 0,4 procenta, nejvíce od července. Američané více nakupovali auta, oblečení i nábytek. Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu podle agentury Reuters naznačuje, že říjnová rozpočtová krize v USA měla na výdaje jen malý vliv a největší světová ekonomika na začátku posledního letošního čtvrtletí nabrala na rychlosti.

Oproti poklesu v předešlém měsíci stouply v říjnu tržby prodejců aut a autodílů, které se zvýšily o 1,3 procenta. Tento nárůst pomohl vyrovnat nižší tržby čerpacích stanic a obchodů se stavebninami a zahradnickými potřebami.

Tržby bez započtení prodeje automobilů, benzinu a stavebních materiálů se minulý měsíc zvýšily o 0,5 procenta. Američané víc nakupovali oblečení, nábytek a další zboží. Tržby obchodů s elektronikou rostly nejvíc od dubna. Zřejmě to ještě částečně odráží růst z minulého měsíce, kdy přední americký výrobce elektroniky Apple uvedl na trh dva nové chytré telefony.

Tyto takzvané jádrové tržby úzce souvisejí s kategorií spotřebních výdajů v měření hrubého domácího produktu. Ekonomové v průzkumu Reuters očekávali, že jádrové tržby porostou v říjnu stejným tempem jako v září, tedy o 0,3 procenta.

Nečekaně dobrý výsledek v základních tržbách naznačuje, že spotřebitelské výdaje zřejmě zrychlí růst z nejnižší hodnoty za dva roky, na kterou se dostaly ve třetím čtvrtletí. Výdaje spotřebitelů se přitom na celkové aktivitě americké ekonomiky podílejí ze 70 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK