Euro kleslo po zprávách, že by EU mohla snížit depozitní sazbu

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích klesalo po zprávách, že Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o možnosti vybírat od bank peníze za to, že si u ní na noc uloží finanční prostředky. Dolar naopak oslaboval v reakci na slova šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který řekl, že Fed bude pokračovat v mimořádně uvolněné měnové politice tak dlouho, dokud to bude nutné.

Dolarový index, který měří výkonnost amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, odpoledne ztrácel asi 0,2 procenta na 80,565 bodu. Dolar k japonskému jenu kolem 17:30 SEČ klesal ve stejném rozsahu a nacházel se těsně nad hranicí 100 JPY.

Euro se proti americké měně odpoledne pohybovalo jen s malými změnami. Večer ale oslabilo zhruba o 0,6 procenta na 1,3451 USD.

Kurz jednotné evropské měny ovlivnila mimo jiné zpráva agentury Bloomberg, podle které ECB uvažuje o tom, že sníží jednodenní depozitní sazbu, která nyní zůstává na nule, do záporných hodnot. Podle nejmenovaných zdrojů by ECB v takovém případě uvažovala o snížení sazby na minus 0,1 procenta.

To by znamenalo, že ECB by zpoplatnila banky, které by se rozhodly držet v ní své vklady. Takový krok by měl teoreticky přimět banky k tomu, aby si raději půjčovaly mezi sebou.

ECB se tento měsíc rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením své základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta. Šéf ECB Mario Draghi nedávno poznamenal, že banka by byla technicky připravena na záporné sazby, kdyby k takovému kroku našla oporu ve stavu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK