Euro dnes posílilo, podpořily jej údaje z Německa

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Euro dnes díky příznivým údajům z německé ekonomiky posílilo a pomohla mu i vyjádření šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Kurz evropské měny vůči japonskému jenu vystoupil na čtyřleté maximum.

Euro proti jenu zpevnilo o 0,3 procenta na 136,70 JPY a během dne se jeho kurz dostal až na 136,99 JPY. Vůči dolaru euro posílilo stejným tempem na 1,3520 USD.

Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu nečekaně výrazně zlepšila a její index se ocitl nejvýše od loňského dubna. Údaje výzkumného institutu Ifo naznačily, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu ze začátku roku nyní stabilně oživuje. Průzkum institutu ZEW už v úterý ukázal, že důvěra investorů vůči Německu je nejvyšší za čtyři roky. Čtvrteční průzkum u nákupních manažerů zjistil silný růst ekonomické aktivity v zemi v první polovině listopadu.

Euro podpořil Draghi, když ve čtvrtek bagatelizoval možnost, že ECB zavede zápornou depozitní sazbu. Dohady, podle nichž o takovém kroku ECB uvažuje, v předešlých dnech evropskou měnu oslabovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK