Fed: Americká ekonomika pokračovala v mírném růstu

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. prosince (ČTK) - Americká ekonomika v říjnu a začátkem listopadu pokračovala v expanzi, i když stále jen pomalým až mírným tempem. Zaměstnavatelé v některých částech USA však urychlili najímání nových zaměstnanců. Uvádí to situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává tamní centrální banka (Fed) a která mapuje vývoj ekonomiky za období zhruba šesti týdnů.

Zpráva založená na dílčích hlášeních od Federálních rezervních bank z jednotlivých 12 distriktů tak posiluje názor, že by silný růst mezd z října mohl pokračovat i v listopadu. Naznačuje také, že Fed se blíží k bodu, kdy by mohl začít omezovat měsíční nákupy dluhopisů, jejichž cílem je i podpora trhu práce.

Většina distriktů zaznamenala zlepšení zpracovatelského průmyslu, hlavně díky vyšší výrobě osobních a nákladních aut a vyspělých technologií. Spotřebitelé ve většině distriktů rovněž zvýšili výdaje a maloobchodníci vidí nadějně předvánoční nákupní sezonu, i když zůstávají obezřetní.

Federální rezervní banky v pěti distriktech uvedly, že se zvýšil počet najímání nových zaměstnanců, zbývajících sedm oznámilo pouze nepatrnou změnu. To je povzbudivé před páteční zprávou o vývoji nezaměstnanosti v USA za listopad. Analytici odhadují, že v listopadu vzniklo 180.000 nových pracovních míst. To bude sice méně než v říjnu, kdy vzniklo více než 204.000 nových míst, ale mělo by to stačit na snížení míry nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 7,2 procenta.

Oficiální název americké centrální banky je Federální rezervní systém. Skládá se z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK