EK: Nabídka Googlu na urovnání vyšetřování není přijatelná

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Nejnovější ústupky, které předložil americký internetový obr Google a které mají urovnat tři roky trvající antimonopolní vyšetřování Evropské komise, nejsou přijatelné. Řekl to dnes eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

"Nejsou to návrhy, které by mohly odstranit naše obavy ohledně konkurence," řekl eurokomisař v rozhovoru se španělským rozhlasem. Návrhy Googlu již minulý měsíc kritizovali někteří konkurenti.

Evropská komise začala v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů, včetně americké společnosti Microsoft a řady menších evropských internetových firem.

V dubnu konkurenti odmítli původní návrh Googlu, protože by podle nich jen potvrdil dominanci firmy na trhu internetového vyhledávání. Komisi to přimělo, aby si od Googlu vyžádala další ústupky.

Firma v posledním návrhu chce například umožnit, aby se rivalům zobrazovala ve výsledcích hledání jejich loga a aby odkazy na jejich weby byly viditelnější. Google chce také zmírnit podmínky pro zadávání reklamy tak, aby se zadavatelé mohli se svou reklamní kampaní snadněji přesunovat na konkurenční portály jako je Yahoo! anebo Bing od Microsoftu.

Pokud komise dospěje k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK