Úrokové sazby v Číně i přes zásah centrální banky prudce rostou

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 20. prosince (ČTK) - Sazby na peněžním trhu v Číně třetím dnem po sobě výrazně rostou a dostaly se nejvýše od letošního června, kdy Čína prošla finanční krizí. Nepomohl ani zásah centrální banky, která přispěchala na pomoc a zvýšila likviditu, aby trh stabilizovala. Akciové trhy v pevninské Číně zaznamenaly prudký pokles a vliv byl do určité míry znát i na několika dalších burzách.

Průměrná sedmidenní repo sazba vystoupila na 8,13 procenta. To je nejvíce od 21. června a blízko rekordu 11,6217 procenta z 20. června. Takzvané úrokové swapy, které se odvíjejí od sedmitýdenního repa a které jsou považovány za nejreprezentativnější ukazatel likvidity trhu, zůstaly v blízkosti rekordních 4,99 procenta.

Napětí na mezibankovním trhu ukázalo, jaké má regulátor, tedy centrální banka, potíže s postupným zvyšováním nákladů na krátkodobé úvěry, jež mají udržovat na uzdě spekulativní formy financování, aniž by vyprovokoval destabilizační výkyvy na sousedních trzích.

Rovněž se zvýraznil zásadnější problém druhé největší ekonomiky světa: špatná komunikace centrální banky, která je zvyklá na zákulisní manipulaci s dodávkami hotovosti.

"My si myslíme, že PBOC (čínská centrální banka) čelí několika vážným problémům s rychlou liberalizací tvorby úrokových sazeb a není si jistá, zda se zaměřit na objem nebo na úroky (ceny) likvidity," poznamenal podle agentury Reuters ekonom Lu Ting z Bank of America Merrill Lynch.

"Kvůli omezené předvídatelnosti toků a necitlivosti k reakcím trhu PBOC zjišťuje, že se s větší pravděpodobností než dosud může potýkat s provozními chybami," dodal.

Centrální banka podle listu China Business News dodala na trh 200 miliard jüanů (33 miliard dolarů) na jeho podporu prostřednictvím krátkodobé likvidity.

Čína zavádí od léta nová opatření, která mají přispět k uvolnění tvorby úrokových sazeb. Peking tak nově umožňuje bankám stanovovat úroky z úvěrů na základě tržní referenční sazby a v rámci snah o liberalizaci trhu s úrokovými sazbami u vkladů brzy umožní bankám vydávat vkladové certifikáty. Centrální banka již v červenci zrušila minimální sazbu na bankovní úvěry.

Akcie na burze v Šanghaji dnes v reakci na růst sazeb oslabily, a to už devátým dnem v řadě. Index CSI 300 odepsal 2,33 procenta na 2278,14 bodu a za celý týden ztratil 5,1 procenta. To je nejvýraznější týdenní ztráta od konce května 2011. Devět ztrátových dnů po sobě navíc index burzy v Šanghaji naposledy zaznamenal v roce 1994.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK