Ropa mírně klesá, trh sleduje Jižní Súdán a stávku ve Francii

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy před vánočními svátky mírně klesaly. Investoři se zaměřují na napětí v Jižním Súdánu a sledují i stávku ve francouzských rafineriích společnosti Total, která omezuje evropskou poptávku po ropě, uvedla agentura Reuters.

Kolem 16:40 SEČ ropa Brent oslabila o zhruba čtvrt dolaru na 111,50 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o půl dolaru na 98,83 USD.

Těžbu ropy v Jižním Súdánu mohou narušit vnitřní nepokoje. Tamní vláda v neděli sdělila, že povstalci se zmocnili centra oblasti, kde se těží ropa v objemu 245.000 barelů denně. Podle nedělních zpráv zatím ale ropa proudí ropovodem do Súdánu normálně.

V Libyi pokračuje rozsáhlý výpadek těžby kvůli blokádám a nepokojům v ropných přístavech. Libyjská vláda o víkendu naznačila, že by mohla k opětnému otevření terminálů na východě země použít sílu.

Zaměstnanci tří francouzských ropných rafinerií Totalu dnes stávkují už jedenáctý den. Stojí tak kapacity na zpracování 509.000 barelů denně. To podle analytiků povede k nižší evropské poptávce po ropě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 111,50 111,77 New York - Nymex WTI únor 98,83 99,32

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK