Co týden dal? Čína letos zřejmě předstihne USA

02.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čína pravděpodobně již v letošním roce vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa. USA jsou největší ekonomikou světa od roku 1872, kdy předstihly Británii. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Ekonomiky zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy budou těžit z oživení v eurozóně, ohrožovat je ale bude napětí kolem Ukrajiny, hospodářský útlum v Rusku a dopady ukončování podpůrné měnové politiky v USA. Region tak čelí "neobvyklé konstelaci rizik", uvedl ve své zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF).
Více informací

Hospodářský růst v Latinské Americe letos překoná loňské tempo, bude ale pomalejší, než se dosud čekalo. Region zbrzdí pomalejší růst v Brazílii a Mexiku a také problémy ve Venezuele a v Argentině. Uvedla to ve své předpovědi Ekonomická komise OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik (ECLAC).
Více informací

Španělská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 0,4 procenta, což je nejprudší čtvrtletní růst za šest let. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů místního statistického úřadu. Hrubý domácí produkt (HDP) čtvrté největší ekonomiky eurozóny tak v mezičtvrtletním srovnání zrychlil růst z tempa 0,2 procenta v loňském posledním kvartálu.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,2 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. Mezinárodní sankce uvalené kvůli ukrajinské krizi na vybrané ruské činitele a některé podniky podle fondu poškozují ruské hospodářství a ohrožují investice. Celkově MMF očekává, že odliv kapitálu z Ruska letos dosáhne 100 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), sdělil podle agentury Reuters šéf mise MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.
Více informací

Čína pravděpodobně již v letošním roce vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa. Vyplývá to podle listu Financial Times z údajů založených na paritě kupní síly. USA jsou největší ekonomikou světa od roku 1872, kdy předstihly Británii. Většina ekonomů dosud předpokládala, že Čína předběhne USA až v roce 2019, upozorňuje Financial Times.
Více informací

Zmatek na Ukrajině a série mezinárodních sankcí proti Rusku začínají poškozovat některé velké americké firmy působící v regionu, napsala agentura Reuters. Společnosti znepokojuje ochabující ruská ekonomika, oslabování rublu a možnost dalšího zhoršení krize. Objevily se i obavy z možného odporu v Rusku vůči západním výrobkům. Nejnovější kolo amerických sankcí, oznámených v pondělí, by prý věci mohlo dál zkomplikovat.
Více informací

Evropský úřad pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA) zahájil poslední kolo zátěžových testů, které mají zjistit, jak jsou pojišťovny připraveny odolat podobným šokům, jaké způsobila nedávná krize na finančních trzích.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Tuzemské banky poskytly v prvním čtvrtletí občanům 17.680 hypotečních úvěrů za 28,9 miliardy korun. V meziročním srovnání tak objem hypoték stoupl o 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).
Více informací

Zatímco důvěra v globální ekonomiku se za uplynulý rok zvýšila jen nepatrně, domácí ekonomika si podle českých manažerů vede lépe. Na 40 procent oslovených českých manažerů míní, že domácí ekonomická situace se zlepšuje, zatímco před rokem zastávala tento názor pouze čtvrtina manažerů. Vyplývá to z Barometru investiční důvěry, tradičního průzkumu poradenské firmy EY, kterého se v únoru a březnu zúčastnilo přes 1600 vedoucích pracovníků firem ze 48 zemí celého světa včetně 48 generálních a finančních ředitelů z České republiky.
Více informací

Prezident Miloš Zeman odmítá snahy Evropské unie co nejvíce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v české energetice. Souhlasí se snižováním emisí oxidu uhličitého, které je podle něj možné s využitím jaderných zdrojů. Zeman to řekl v Praze na Žofínském fóru.
Více informací

Česká republika má velký potenciál jako turistický cíl pro Číňany, a pokud se podaří zvýšit počet návštěvníků z nejlidnatější země, může to výrazně pomoci cestovnímu ruchu v Česku. Po jednání s předsedou Čínské národní správy pro cestovní ruch Šao Čchi-wejem v Pekingu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Přilákat více čínských turistů má i připravovaný čínsko-český film nebo zvažovaná přímá letecká linka z Číny do Prahy.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank se v březnu zvýšily o 3,5 miliardy korun na 1,21 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o téměř 46 miliard korun. Zadluženost podniků za březen stoupla o 1,6 miliardy korun, podniky tak dluží bankám celkem 990,9 miliardy korun. Loni v březnu firmy dlužily o 8,5 miliardy korun méně. Vyplývá to z údajů České národní banky.
Více informací

Více než tři čtvrtiny tuzemských podnikatelů míní, že Česká republika by dříve či později měla přijmout euro. Ukázal to průzkum Svazu průmyslu a dopravy a České spořitelny. Výsledky dubnového dotazování, jehož se účastnilo před 200 respondentů, ČTK poskytl svaz. Průzkum se konal v souvislosti s desátým výročím vstupu Česka do EU.
Více informací

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost v nošovické automobilce Hyundai. Zdůvodnily to nemožností dosáhnout s vedením firmy dohody na nové kolektivní smlouvě. ČTK to oznámil šéf odborového svazu Kovo v automobilce Radek Kuchař. Odboráři už v březnu jednání o smlouvě přerušili po sporech o výši platů a rozhodli se vyjednávat přes zprostředkovatele. Mluvčí automobilky Petr Vaněk uvedl, že za této situace firma nemůže jednání urychlit a důvod vyhlášení stávkové pohotovosti nechápe.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU