Co týden dal? Třetina prodejců kontrolovaných ČOI loni nabízela padělky

06.03.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Více než třetina obchodníků na tržištích nebo internetu, které loni kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), měla ve svém sortimentu padělky. Nabídku a prodej padělaného zboží inspektoři zjistili u 733 kontrol z celkových 1994 a uložili za ně pokuty za 12 milionů korun. Proti výsledkům obdobných kontrol v roce 2013 počet zjištěných padělků stoupl o 5,2 procenta. ČTK to dnes sdělila inspekce. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Eurozóna jedná o třetím záchranném programu pro Řecko v objemu 30 až 50 miliard eur (825 miliard až 1,4 bilionu Kč). Uvedl to španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Mluvčí šéfa euroskopiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroena Dijsselbloema však tuto informaci popřela.
Více informací

Všech 30 velkých bank ve Spojených státech vyhovělo podmínkám posledních zátěžových testů. Mají tak dostatek kapitálu na překonání případných potíží a vedou si lépe než loni. Základní ukazatel kapitálu zůstal u všech bankovních korporací nad pěti procenty objemu aktiv. Oznámila to ve výsledcích testů americká centrální banka (Fed).
Více informací

Evropská měna klesá a vůči dolaru se propadla na novou nejnižší hodnotu za 11 a půl roku pod 1,1 USD. Euro tak reagovalo na oznámení Evropské centrální banky, že příští týden spustí masivní program nákupu dluhopisů, který má podpořit ekonomický růst eurozóny. Dolar posílil také vůči koši předních měn.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) na svém zasedání nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Trhy se nyní soustředí na tiskovou konferenci prezidenta ECB Maria Draghiho, který by měl poskytnout bližší informace o programu nákupu dluhopisů. ECB jej dohodla v lednu, spustit se ho chystá tento měsíc.
Více informací

Zakázky německých průmyslových podniků se v lednu snížily o 3,9 procenta, zaznamenaly tak nejprudší pokles od loňského srpna. Vyplývá to ze zprávy tamního ministerstva hospodářství. Údaje podle analytiků podkopávají naděje na solidní vstup největší evropské ekonomiky do nového roku.
Více informací

Účastníci summitu o evropské energetice v Madridu se shodli na nutnosti lepšího propojení Pyrenejského poloostrova se zbytkem Evropské unie a s jejím energetickým trhem. Schůzka se konala za přítomnosti francouzského prezidenta Françoise Hollandea, předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, portugalského premiéra Pedra Passose Coelha nebo šéfa Evropské investiční banky (EIB) Wernera Hoyera.
Více informací

Americká ekonomika od začátku roku do poloviny února rostla mírným tempem, přestože kruté zimní bouře v některých regionech ekonomickou aktivitu narušily. Ve většině regionů se zvyšoval prodej aut a obecně rostly výdaje spotřebitelů. V pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky nazvané Béžová kniha to uvedla americká centrální banka (Fed).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

České stavebnictví letos podle ředitelů stavebních společností poroste dvakrát rychleji než loni. Stavaři očekávají čtyřprocentní růst odvětví, vyplývá z aktuální Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015 zpracované společnostmi CEEC Research a SGCP, divize Weber. O něco optimističtější jsou malé a střední firmy.
Více informací

Více než třetina obchodníků na tržištích nebo internetu, které loni kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), měla ve svém sortimentu padělky. Nabídku a prodej padělaného zboží inspektoři zjistili u 733 kontrol z celkových 1994 a uložili za ně pokuty za 12 milionů korun. Proti výsledkům obdobných kontrol v roce 2013 počet zjištěných padělků stoupl o 5,2 procenta. ČTK to sdělila inspekce.
Více informací

Uvažované snížení DPH ze 21 na 15 procent u pokrmů a nealkoholických nápojů v restauracích restauratéři vítají. Pokud snížení daně projde, převážně souhlasí i s plošným zavedením elektronické evidence tržeb. Uvedli to restauratéři oslovení ČTK. Pokud by zavedení elektronické evidence bylo plošné, mohlo by vést k narovnání trhu a výhodě pro poctivé podnikatele.
Více informací

Zakázek zadaných v jednacím řízení bez uveřejnění ubývá. V roce se tímto způsobem zadalo 3003 zakázek za 33,6 miliardy korun, což je z pohledu počtu meziročně o devět procent méně. Hodnota těchto zakázek klesla o 17 procent, informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
Více informací

Vláda schválila Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG). Chytré sítě mají v blízké budoucnosti zajistit spolehlivý provoz české elektrické soustavy, která stále více kombinuje dodávky elektřiny z klasických velkých centrálních zdrojů s velkým objemem dodávek zejména ze solárních a větrných elektráren. Oznámilo to tiskové oddělení vlády.
Více informací

Podle prezidenta Miloše Zemana by měly kraje dostat více peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy svých silnic druhých a třetích tříd. Zeman to řekl při návštěvě Plzeňského na dotaz zastupitelů, jaké by měly být priority státu v dopravě.
Více informací

Počet českých firem, jejichž vlastník má sídlo v daňovém ráji, dosáhl na konci loňského roku 13.247, meziročně se zvýšil o jedno procento. Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj ke konci loňského roku kontrolovali 3,2 procenta českých firem, ke konci roku 2013 se jednalo o 3,3 procenta. Údaje zveřejnila poradenská společnost Bisnode.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU