Polské finanční trhy reagovaly na Dudovo vítězství poklesem

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 25. května (ČTK) - Polské finanční trhy reagovaly na pravděpodobné vítězství konzervativního kandidáta Andrzeje Dudy v prezidentských volbách všeobecným poklesem. Dudovy plány pro finanční sektor, které analytici označují za populistické, srazily zejména akcie předních polských bank. Trhy pokládají Dudu a jeho stranu Právo a spravedlnost za měně vstřícné k byznysu než vládnoucí Občanskou platformu, jejíž kandidát a dosavadní prezident Bronislaw Komorowski po nedělním hlasování už uznal svou porážku.

Souhrnný index varšavské burzy WIG ztrácel dnes po poledni více než jedno procento. Akcie bank PKO, Pekao a BZ WBK oslabovaly dopoledne až o čtyři procenta.

Duda v kampani sliboval, že obnoví státní kontrolu nad bankami a donutí je, aby přeměnily hypotéky, které si jejich klienti vzali ve švýcarských francích, na polské zloté. Úřad pro dohled nad finančním sektorem KNF odhaduje, že by to banky přišlo až na 25 miliard zlotých (asi 166 miliard Kč).

Kurz zlotého oslabil vůči euru o 0,3 procenta a proti švýcarské měně ztratil 0,7 procenta. Ceny státních dluhopisů klesly a jejich výnosy, které určují úvěrové náklady vlády, se zvýšily.

\"Po prezidentských volbách se objevilo riziko nejistého výsledku podzimních voleb a je zde i riziko předvolebního uvolnění rozpočtové politiky. Tato dvě rizika dnes investoři zahrnují do cen,\" řekl agentuře Reuters Andrzej Bowtruczuk, který ve varšavské mBank obchoduje s dluhopisy. Polsko čekají v říjnu parlamentní volby a porážka Komorowského negativně ovlivní šance liberální Občanské platformy na opětné vítězství.

Podle Reuters odrážejí výsledky voleb rozšířený pocit Poláků, že vyhlašovaný \"hospodářský zázrak\" země, která přestála poslední globální hospodářskou krizi jako jediná v Evropské unii bez ekonomického poklesu, nemá na obyvatele znatelný dopad. \"Hospodářský růst? Průměrný občan to sotva pocítí,\" citoval Reuters 53letého železničáře Zbigniewa Pelu, který hlasoval pro Dudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK