Čínská měna již podle MMF není podhodnocená

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. května (ČTK) - Čínská měna již není podhodnocená, Peking by však měl urychlit přechod k volně plovoucímu měnovému kurzu. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Čína dlouhou dobu čelila kritice, že uměle nízkým kurzem jüanu poskytuje svým vývozcům konkurenční výhodu.

\"Podhodnocení jüanu bylo v minulosti důležitým faktorem vyvolávajícím velké nerovnováhy,\" uvedl dnes MMF. \"Zhodnocení (čínské měny) během uplynulého roku však dostalo kurz na úroveň, která již není podhodnocená,\" dodal. V předchozích zprávách označoval fond čínský jüan za \"mírně podhodnocený\".

Čínu za její měnovou politiku dlouhodobě kritizují hlavně Spojené státy. Řada amerických zákonodárců a podniků si stěžuje, že Čína úmyslně podhodnocuje domácí měnu, aby zajistila domácím výrobcům výhodu na mezinárodních trzích. Dnešní vyjádření MMF by mohla Pekingu pomoci při měnových sporech s Washingtonem, píše agentura AP.

Podle MMF by nyní Čína měla usilovat o dosažení volně plovoucího kurzu jüanu během dvou až tří let. \"Vyzýváme úřady k rychlému posunu k větší flexibilitě kurzu. Ta je klíčovou podmínkou pro velkou ekonomiku, jako je Čína, která usiluje o tržní tvorbu cen a rychle se stává součástí globálních finančních trhů,\" uvedl fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK