Nizozemskému Aholdu klesl ve čtvrtletí provozní zisk o 0,5 pct.

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 27. května (ČTK) - Nizozemský řetězec supermarketů Ahold v prvním čtvrtletí snížil provozní zisk o půl procenta na 390 milionů eur (10,7 miliardy Kč), což je méně, než se čekalo. Společnosti, která v tuzemsku provozuje obchody Albert, klesly provozní marže na americkém a nizozemském trhu.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali, že provozní zisk se oproti loňskému prvnímu kvartálu zvýší a dosáhne 411 milionů eur.

Čisté tržby společnosti vzrostly o skoro 15 procent na téměř 11,3 miliardy eur. Ke zvýšení přispěl právě příznivý pohyb směnných kurzů, především pak silného dolaru. Při konstantních směnných kurzech se tržby zvýšily o 1,4 procenta.

Firma dnes uvedla, že ve Spojených státech nedokázala zvyšovat ceny tak, aby držely krok s inflací. Na domácím trhu v Nizozemsku pak hospodaření firmy zasáhly reklamní akce či investice do on-line aktivit.

Ahold působí v České republice od roku 1991. Firma v dnešní výsledkové zprávě uvedla, že v Česku dokončila přeměnu 49 prodejen řetězce Spar na svou značku Albert. Ahold je koupil loni v srpnu za 5,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK